Indvoldsorm

Hvorfor får heste indvoldsorm ?

Hold folden ren - Det er pærelet
Image 01

Kønsmodne og ægproducerende ormearter findes i hestens tarmkanal. Æg afgår med gødningen og klækkes i omgivelserne. Hestene smittes, når de under græsningen optager færdigudviklede æg eller larver (smittedygtige stadier af orm). I hesten sker der en videreudvikling fra æg/larver til ægproducerende orm dels i mave-tarmkanalen og dels under vandring og ophold i forskellige af hestens organer (blodårer, lever, lunger, etc.). I en enkelt dugdråbe på marken kan der være adskillige hundrede larver, hvis infektionspresset er maksimalt. En enkelt mundfuld græs kan derfor indeholde mange tusinde larver.

Hestens forskellige orm er altså snyltere, der lever på hestens bekostning. Ormene kan ikke undvære hesten, men hesten kan sagtens undvære ormene.

Enhver hest smittet med indvoldsorm, afleverer mere end 20 mio. orme æg om dagen. Efter omkring 3 dage vil disse æg udklækkes og blive til nye ormelaver, der vil vente i de omliggende græsblade på at en hest kommer forbi og sutter dem i sig. Processen fortsætter og kan på dramatisk måde påvirke hestens organer.

Det er derfor vigtigt at hesteejeren sørger for at holde hestefolden fri for hestepærer inden for denne 3 dages cyklus, for at eliminere risikoen for ormeangreb på hesten. Hvis motivationen for at renholde folden grundigt er til stede, kan denne risiko helt fjernes. Problemet er, hvad er en "grundig" renholdelse. Vi mener at det betyder at fjerne alle hestepærer og ikke efterlade nogen rester overhovedet.

Spader, grebe, koste og andre mekaniske redskaber kan ikke gøre dette, uanset hvor meget du prøver på det. Til dette arbejde kræves der en kraftig støvsuger der har så god en effekt at den kan fjerne alle rester af pærer, selv når forholdene på folden ikke er optimale så som langt græs, ukrudt og ujævne overflader, ligesom den må kunne klare vådt og barskt klima.

Men hvordan i alverden kan en "almindelig" støvsuger opsamle en omgang våde hestepærer. Svaret er at det kan den heller ikke. Ikke engang en våd-støvsuger vil kunne klare det. Her er det at vore foldrensere kommer ind i billedet.

Vi ved godt at ting som det at arbejdet går ualmindeligt hurtigt og nemt er en vigtig faktor, men mere vigtigt er det at vore foldrensere ikke efterlader nogen rester af ekskrementer på folden. Denne form for ormebekæmpelse kaldes strategisk ormebekæmpelse. Når en strategi følges og virker, mindskes behovet for anvendelse af ormemidler væsentligt.


Søholm er eneforhandler i Skandinavien af Trafalgar og Predator foldrensere
Vogt dig for efterligninger: Kun "Pæretyven" fra Søholm giver dig 5 års fri
service på din maskine. Du betaler kun eventuelle reservedele og olie.
Søholm samarbejder aktivt med producenten om fremstillingen af foldrenseren,
som sælges direkte til forbrugeren, uden fordyrende mellemhandlere.